Jeugdtrauma en Obesitas…

7 augustus 2023 | Blog

De relatie tussen jeugdtrauma en obesitas is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt door middel van wetenschappelijk onderzoek. Hoewel er vele factoren bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas, zoals genetica, dieet en lichaamsbeweging, wordt het duidelijk dat psychologische factoren zoals trauma uit de kindertijd ook een grote rol kunnen spelen.

Traumatische jeugd

Een traumatische jeugd kan de manier waarop we met stress omgaan beïnvloeden, waarbij sommige mensen voedsel gebruiken als een copingmechanisme. Emotioneel eten, het consumeren van voedsel in reactie op negatieve emoties, kan een van de gevolgen zijn. Dit gedrag kan leiden tot gewichtstoename en eventueel tot obesitas.

Maar hoe komt het dat jeugdtrauma kan bijdragen aan veranderingen in eetgedrag? De hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as, ons lichaamseigen stressrespons-systeem, kan door chronische stress in de kindertijd worden ontregeld. Dit kan leiden tot hogere niveaus van cortisol, een hormoon dat betrokken is bij de stofwisseling en het beheer van stress. Verhoogde cortisolspiegels kunnen de eetlust verhogen en bijdragen aan gewichtstoename. Er is zelfs bewijs dat de hersenen van mensen met obesitas anders werken dan die van mensen die niet aan obesitas leiden.

Wat doet een trauma met je zelfbeeld?

Bovendien kunnen traumatische ervaringen ook invloed hebben op de ontwikkeling van het zelfbeeld en het lichaamsbeeld, wat een indirecte rol kan spelen in het ontstaan van obesitas. Mensen met een negatief zelfbeeld hebben mogelijk een grotere kans op een ongezond eetgedrag, een gebrek aan lichaamsbeweging en een lagere motivatie om gezondheidsgedragingen na te streven.

Ondanks het groeiende bewijs voor de link tussen jeugdtrauma en obesitas, is het belangrijk om te benadrukken dat dit niet betekent dat iedereen die een traumatische jeugd heeft doorgemaakt, obesitas zal ontwikkelen. Net zoals bij andere gezondheidsaandoeningen, is het ontwikkelen van obesitas het resultaat van een complexe interactie van vele factoren, waaronder genetische, omgevings- en gedragsfactoren.

Psychologische ondersteuning is noodzakelijk!

Wat deze inzichten wel betekenen, is dat er meer aandacht besteed moet worden aan psychologische ondersteuning en traumagerichte therapieën als onderdeel van de algemene behandeling van obesitas. Deze benadering zou kunnen helpen om het stigma rond obesitas te verminderen, de kwaliteit van leven te verbeteren en meer effectieve strategieën te bieden voor gewichtsbeheersing op de lange termijn. Hier kan Regressie Therapie een grote rol bij spelen.

Mijn eigen ervaring

Regressie Therapie is een therapie waarbij trauma verwerkt kan worden waardoor de beheersing van gewicht minder moeilijk wordt. Ik kan dit uit eigen ervaring bevestigen. Toen ik mijn jeugdtrauma had verwerkt met behulp van Regressie Therapie lukte het me om veel minder gefocust te zijn op eten en langzaam af te vallen….

Regressie Therapie

Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer onderzoek om ons begrip van de relatie tussen jeugdtrauma en obesitas te verbeteren, en om betere interventies te ontwikkelen om deze complexe uitdaging aan te pakken. Ondertussen moet iedereen die worstelt met gewichtsbeheersing en een geschiedenis van trauma weten dat ze niet alleen zijn, en dat er hulp beschikbaar is.

Oproep voor vrijwillegers voor onderzoek

Voor het afronden van mijn studie tot Transpersoonlijk Regressie Therapeut schrijf ik een scriptie met de titel ‘In hoeverre kan Regressie Therapie behulpzaam zijn bij het verwerken van traumata die leiden tot obesitas?’ Hiervoor doe ik bij 15 mensen met obesitas onderzoek door deze mensen te behandelen met Regressie Therapie. Binnen dit onderzoek is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Je kan je via de website aanmelden voor deelname aan het onderzoek!

Het aanpakken van jeugdtrauma met behulp van Regressie therapie kan een krachtig middel zijn in de strijd tegen obesitas en kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn op de lange termijn. Het wordt tijd dat we dit onzichtbare verband erkennen en ons richten op het genezen van zowel lichaam als geest!!

Blogs

Onderzoek overgewicht

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijke oorzaak van je overgewicht of obesitas en wil je er wat aan doen? Help mij dan bij mijn onderzoek voor mijn scriptie voor de afronding van mijn studie bij het Tasso Instituut als Transpersoonlijk Regressietherapeut. ? Meld je als...

Deel I: De reis van Monique…

Trigger warning: huiselijk geweld, adoptie en trauma. Een trauma, groot of klein, heeft veel invloed op je leven. Wat gebeurt er met je als je te horen krijgt dat wat je al jarenlang aangenomen hebt als de waarheid niet zo blijkt te zijn? Co-active coach &...

Kroonprinses Amalia

Claudia de Breij schreef aan de hand van gesprekken met kroonprinses Amalia een boekje waarin zij zich voor het eerst uitspreekt. De Kroonprinses zegt; "Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal. Iedereen praat over gezond eten en sporten. en dat is...

Paula IC-verpleegkundige

IC-verpleegkundige PaulaPaula is IC-verpleegkundige en heeft in de Covid-19 periode haar werk gedaan in het ziekenhuis op de Intensive Care. Als IC-verpleegkundige heeft Paula patiënten met ernstige Covid-19 verschijnselen verzorgd en verpleegd. Ze heeft maanden-lang...

Praten helpt

Praten helpt... Veel mensen hebben de neiging om niet te praten. Niet te praten over wat ze meemaken en tegen welke problemen ze aanlopen. Met name niet te praten over wat het met ze doet. Ze houden dit binnen en denken dat het vanzelf wel over gaat. Door er niet over...

Hoe hanteer ik mijn Corona angst?

IC-verpleegkundige PaulaPaula is IC-verpleegkundige en heeft in de Covid-19 periode haar werk gedaan in het ziekenhuis op de Intensive Care. Als IC-verpleegkundige heeft Paula patiënten met ernstige Covid-19 verschijnselen verzorgd en verpleegd. Ze heeft maanden-lang...